Институции

Четири глоби за пушене по празниците

Пазарджик – Пещера. Засилен контрол по спазване на Закона за здравето и забраната за тютюнопушене на закрити обществени места  осъществяват здравните инспектори от РЗИ Пазарджик. В периода 22 – 30 декември, съвместно със служители на Областната дирекция на МВР са извършени 53 проверки (включително нощни) на питейни заведения и заведения за хранене и развлечения в областта. Най-много са проверените обекти във Велинград (24) и Пазарджик (10).

За констатирани нарушения са съставени 9 акта на физически лица – 2 в Ракитово, 4 в Пещера, 3 във Велинград. Предстои връчване на актовете и на две юридически лица – от Пещера и Велинград.

Съгласно Закона за здравето минималните санкции са 300 лв. за физически лица, 3 000 лв. за юридически – ЕООД и ООД, и 1000 лв за еднолични търговци.

През Коледните и Новогодишните празници в РЗИ са получени 3 телефонни сигнала за нарушаване забраната за тютюнопушене, по които са извършени проверки.

Контролът на РЗИ върху тютюнопушенето на закрити обществени места е непрекъснат и  се прилага със съответната законова тежест и взискателност към всички обекти, които Здравната инспекция контролира.

Коментари