Култура

Болните от диабет отбелязаха деня за борба с болестта

Радилово. В Радилово беше отбелязан Деня за борба с диабета. Местното дружество на диабетиците, с помощта на община Пещера, организира среща за своите членове. На събитието специален поздрав към хората болни от диабет от името на кмета Георги Козарев отправи Галя Стоянова от общинската администрация. Радиловци, участващи в срещата, за пореден път получиха уверение, че общината винаги ще откликва на техните нужди.

Мил жест на внимание от Виолета Гешева от дружеството получиха юбилярите, които днес празнуват рожден ден.

14 ноември е Световен ден за борба с диабета.Той е определен от Световната здравна организация за Световен ден за борба с диабета през 1991 година. Това е рождената дата на канадският физиолог и лекар, професор в Торонто, Фредерик Бантинг – един от откривателите на инсулина, без който голяма част от хората със захарен диабет не биха имали шанс за живот.

По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 382 милиона души, като близо половината от тях не знаят за това. Само за едно година броят им в световен мащаб се е увеличил с 11 милиона. Очакванията са, че през 2035 година броят им ще достигне 592 милиона.

По данни, предоставени от РЗОК Пазарджик, от началото на годината до края на месец октомври, здравно осигурените лица в областта, получаващи лекарствени средства за лечение на захарен диабет, са 13 698, 42-ма от които под 18 години. На инсулиново лечение са 4688 (39 под 18 години). Броят на пациентите, получаващи перорални препарати (инкретин-базирана терапия) е 309, всички над 18-годишна възраст.

Коментари