Общество

Бежанци в Равногор

Равногор Арабска реч огласи брациговското село Равногор в съботния следобед. Група от 16 деца и няколко възрастни изненада и впечатли местните хора. Разбира се в малкото селце не беше трудно бързо и лесно да се научи какви са тези хора, от къде са. Отговорът изведнъж  и неусетно предизвика съчувствие и симпатия. Всички деца са бежанци. 15 от тях са избягали от събитията в Сирия и едно от Ирак.Всички те са на възраст от 8 до 13 години, придружава ги и една майка.  У нас – в България, търсят спокойствие и може би нов дом.

В Равногор ги изпраща проект по европейския бежански фонд, спечелен от фондация „Социални практики в общността”, обяснява д-р Златка Ангелова, председател на неправителствената организация. В рамките на този проект две групи деца – бежанци, намерили убежище в България ще имат престой в Равногор.

Първата група, която пристигна в събота ще изучава усилено български език, а втората ще участва в летен пленер.

Заедно с децата в момента в Равногор са преподаватели и доброволци от Пазарджик.

И някак съвсем естествено опознаването на нашата природа е започнало именно от пазарджишкия парк „Острова”, разказаха водачите на групата.

В следващите дни пък между уроците по българските децата ще имат възможност да се радват на невероятната природа и чист родопски въздух.

Коментари