Любопитно Общество

9 март – световен ден на бъбреците

Отбелязва се от 2006 г. през втория четвъртък на м. март по инициатива на Международното дружество по нефрология и на Международната федерация на фондациите за бъбречни болести. Инициативата се провежда за шеста поредна година в България съвместно с Българското нефрологично дружество, Български съюз на трансплантираните, Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България и Национална асоциация на трансплантираните. 

Бъбреците са един от най-важните органи. От правилното им функциониране зависят и другите органи. За съжаление обаче все повече се увеличава броят на хората с бъбречни проблеми. Неслучайно от 2006 г. се чества Световния ден на бъбреците, който да напомни колко са важни  профилактиката и ранното диагностициране , за да можем ние и нашите деца да се радваме на повече здраве.

Интересни факти за бъбреците

За едно денонощие през бъбреците преминава една четвърт от обема на цялата циркулираща в тялото ни кръв.
• В бъбреците има специални филтри – нефрони, „отпадъците” се събират във вид на урина и се изхвърлят, а пречистената кръв постъпва в артериите.
• Бъбреците приличат на бобено зърно. При възрастния човек дължината им е 10-12 см, а теглото на единия бъбрек е от 120 до 150 грама.
• Бъбреците изработват хормона ренин, който отговаря за регулацията на артериалното налягане.
• За разлика от много други органи бъбреци имат почти всички животни, включително рибите и земноводните.

Коментари