Институции

9 май – стремеж към единство, мир и просперитет в Европа

Пещера.Кметът на Пещера Николай Зайчев, заместник-кметът Зехра Алиш, секретарят на Община Пещера Борис Фолев и представители на общинска администрация се поклониха пред паметника на загиналите във войните. По този начин те отдадоха почит на далите живота си във Втората световна война, чиито край отбелязваме на 9 май. В нощта на 8 срещу 9 май 1945 г. в източното берлинско предградие Карлхорст се състои официалната церемония по подписването наакта за безусловна капитулация на нацистка Германия. Съветската делегация се води от маршал Жуков, американската – от генерал Спатс, британската – от маршал Тедер, френската – от генерал Дьо Латр дьо Тасини. От името на Райха подписва фелдмаршал Кайтел. Това е краят на Втората световна война в Европа. 

В същото време на тази дата през 1950 г. е направена първата стъпка към създаването на Европейския съюз. В Париж френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски държави да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация".
Той предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. На този ден се поставя началото на обединението на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.
Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 година лидерите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-и май да бъде честван като Ден на Европа. Оттогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Коментари