Общество

8 март по италиански

Тази нощ и в нощта на 8 срещу 9 март Рим отбелязва празника на жените със специално внимание към паметниците на жени в италианската столица. Те са окъпани в розова светлина, предаде АНСА. В розова светлина е облян и Колизеумът в знак на солидарност към кампаниите за борба срещу насилието над жените. Розовата светлина залива на първо място бюста на Мадам Лукреция на площад Сан Марко. Смята се, че паметникът представлява или египетската богиня Изида, или римската императрица Фаустина. Но лицето му е силно повредено. Дарен е на Лукреция д’Аланьо, любовницата на Алфонсо Пети Арагонски, властелина на Неапол, която след неговата смърт се мести в Рим и заживява в близост до мястото, на което днес се издига бюстът.
Оттам идва името му. Той е един от шестте „говорещи“ монумента в Италия /в Рим и Милано/, защото в подножието на тези паметници недоволни хора от политическото и религиозното статукво са поставяли най-различни протестни писания.  С розово сияние са удостоени и паметниците на съпругата на Джузепе Гарибалди – бунтарката Анита Гарибалди, и на  защитничката на Римската република Коломба Антониети, издигащи
се на римския хълм Джаниколо. В розова светлина са окъпани и два паметника на хълма Пинчо – този на италианската поетеса Витория Колона и на носителката на Нобеловата награда за литература за 1926 г. Грация Деледа.  С празничното осветление е удостоен и паметникът на Света Катерина в градините на Касел Сантаджело, паметникът на  римската императрица Фаустина във Вила Боргезе, паметникът на защитничката на Първата Римска република Джудита Тавани Аркуати на улица Лунгарета и Паметникът на жените на Улицата на речното пристанище, както и паметниците на богинята, олицетворяваща Рим на площадите Кампидолио и Монтеграпа.

Коментари