Общество

Преглед на печата

Написано от Величка Ачева

Водеща новина за в. „Труд“ са резултатите от първото класиране за гимназистите в столицата. Най-много седмокласници в София и тази година се надпреварват за Испанската гимназия, а с най-висок бал отново приемат в Софийската математическа гимназия, обобщава изданието.

Най-малкият град у нас – Мелник, великотърновското село Арбанаси и още около 3000 малки населени места у нас няма да избират кметове наесен, съобщава „24 часа“. Причината е, че пряк избор за кмет на кметства ще има в населени места с над 350 жители. Изборите са на 27 октомври, припомня изданието.

За в. „Земя“ водещ акцент са последните данни от Евростат, според които през 2018 г. населението в България е под 7 милиона души. Анализът отчита също, че младите у нас вече са под милион, а хората над 65 години са 1 милион и 466 хиляди.

Въпреки серията от скандали, свързани с къщите за гости, изграждани с европари, но ползвани за лични имения, земеделското министерство разкри едва 15 нарушители, отбелязва в. „Сега“. Според изданието не е ясно дали и кога държавата ще успее да събере санкциите от тях.

Предложени промени в шофьорските курсове са сред темите на столичните вестници. „Практиката измества зубренето“, пише „Монитор“. „Който иска да е шофьор, ще кормува повече по магистрали и в задръстване“, акцентира „24 часа“. За в. „Труд“ е водещо, че шофьорските курсове може да поскъпнат до 1000 лв, след като работна група реши часовете за кормуване да се увеличат от 31 на 42.

Автомобили, чиито мигачи светят в червено, трябва да се спират от движение за техническа неизправност, информира „Телеграф“. Този проблем съществува основно при колите и джиповете, внесени от САЩ и Канада. Те не отговарят на европейската директива, според която мигачът трябва да свети в жълто и да е отделен от стопа.

„Ксероксът и климатикът ни разболяват в офиса“, предупреждава във водещото си заглавие вестник „Монитор“. Големите копирни машини в офисите пръскат озон и ако помещението няма добра вентилация, хората го вдишват. „Това е един от рисковете за здравето, заедно с климатиците, които са инкубатор на бактерии и вируси“, коментира Огнян Атанасов, национален секретар на КНСБ и автор на книга за безопасните условия на труд.

Източник : / БНР /

Коментари