Общество

Преглед на печата

Европейската комвисия иска да въведем изцяло пазарни цени за тока, съобщава "Сега". Става дума за доклад на Еврокомисията, в който се коментира необходимостта от по-надеждна стратегия за разнообразяване на доставчиците на газ и на ядрено гориво, за да се избегне зависимостта от Русия. Брюксел критикува хаоса в проектите, финансирането им и помощите за енергийно бедните българи. 

"Цените у нас стигнаха европейските" – е водещото заглавие на "Дума". Плащаме за млякото, сиренето и яйцата колкото средния европеец, показват данни на Евростат. Имаме обаче втората най-ниска цена в Европа  на хляба и зърнените храни, показва анализа.

Вестник "Земя" цитира друг анализ, от оперативен доклад на Министерството на земеделието, че хлебното жито е поскъпнало с 14,5 на сто. Фуражната пшеница също е поскъпнала спрямо миналата година, увеличението е с над 7 процента. 

Вече повече от половината от обществените поръчки са с нарушения, пише "Сега". Държавните ревизори са установили пороци в 614 процедури на стойност 730 милиона лева. Това са най-лошите данни за последните пет години, коментират от Института за пазарна икономика.

Кметовете си искат общинските ВиК дружества, пише "Телеграф". Кметовете се обявиха против натиска да прехвърлят общинските дружества към държавата. Една от причините е, че цената на водата обаче ще поскъпне след прехвърлянето на собствеността, става ясно от вестника. 

Липса на берачи намалява износа на билки с една трета, информира "Монитор". С 40 процента са поскъпнали билките в България през последните години. Тази година дъждовете бавят с 20 дни началото на беритбата на лечебните растения, вероятно качеството им ще е влошено, прогнозират познавачи. Според "Труд" обаче сезонът е започнал с добри изкупни цени. Водещото заглавие е "Билкарите в атака през нощта срещу Еньовден". Общата стойност на износа на български билки надхвърля 10 милиона евро, пише вестникът, без да пояснява дали това е добра сума за нас или не. 

"Монитор" предлага полезни съвети и препоръки от компютърни специалисти за децата. Изданието публикува наръчник за безопасна интернет ваканция. Една от препоръките е за повишено внимание, когато се ползват публичните wi-fi мрежи.

Предложената нова система за финансиране на партиите крие рискове, даренията за партиите могат да се превърнат в нов вид неофициален данък, коментира в "Труд" финансистът Димитър Чобанов. По темата анализаторът Борислав Цеков пише "Финансиране без ограничения е африкански, а не американски модел". "ДПС се върна при БСП за 11 лева на глас субсидия", пише "24 часа". Министърът на правосъдието Данаил Кирилов не изключи да има нов вариант. Той подчертава, че трябва да се изчака коалиционният съвет на управляващите във вторник, добавя вестникът.

"24 часа" представя петимата кандидати за генерален директор на БНР. Изслушването им ще се проведе в Съвета за електронни медии на 26 и 27 юни. В петък ще се знае името на един от тях, който ще управлява радиото за следващите три години, пояснява вестникът.

Източник : / БНР /

Коментари