Култура

3395 жени получиха финансиране за ин витро от Фонд „Асистирана репродукция“

Написано от Пещераинфо

3395 жени или почти 90% от всички кандидати получиха финансиране за ин витро от Фонд „Асистирана репродукция“ през тази година. Средствата, които бяха изразходвани за това възлизат на 14.8 млн. лв. Броят на родените деца през тази година е над 700 срещу 648 през миналата.

Фонд „Асистирана репродукция“ беше създаден  през 2009 г.  Оттогава досега в него са постъпили общо 14 760 заявления, а над 10 хиляди жени са получили финансиране. Данните показват, че при 26% – 30%  от опитите за ин витро са успешни. Родените деца за тези три години са близо 1400.

Фонд „Асистирана репродукция“ финансира до три опита ин витро, като всеки един от тях е на стойност до 5 хиляди лева. Право на помощта имат двойки с репродуктивни проблеми. Максималната възраст за финансиране при жените е 43 години. Повече информация за условията може да се намери на интернет-страницата на фонда – www.far-bg.org. Там всеки кандидат може да провери онлайн на какъв етап е неговото заявления за помощ, колко средства са изразходвани до момента, колко процедури са финансирани. На електронната страница е поместена информация и за всички клиники, с които работи фондът. През тази година те са 21.

Коментари