Общество

3 инициативни комитета и 4 партии обявиха дарителите си пред Сметната палата.Останалите не!

Написано от Пещераинфо

В  кампанията  за избор на президент данни за дарителите си в Сметната палата към този момент са обявили  само три инициативни комитета, показва репортерска проверка на БТА.  В предизборната борба се включиха 18  кандидати за президент.

Инициативният комитет с кандидат Алексей Петров е обявил към момента събрани 36 750 лева от 18 дарители. Най-много – 10 хиляди лева е дал Стефан Христов Софиянски.

Инициативният комитет за  кандидатурата на Димитър Куцаров  е обявил досега 28 дарителя, които са осигурили за кампанията му близо 202 хиляди лева. Сред големите дарители тук е Силвия Варсанова с 9500 лева.

Инициативният комитет зад Меглена Кунева е обявил малко над 153 хиляди лева, събрани обаче в 172 дарения. Тук се виждат суми от  два, пет, десет и 15 лева. Не липсват и дарения  от 20 и 50 лева.  Сред големите донори на кампанията на Кунева засега се очертават Андрей Митков Делчев с три дарения от  общо 10 900 лева и Веселин Маринов Иванов с 10 хиляди лева. Калин Красимир Томов дарява за кампанията два лева, а Явор Илиев Дачков – 50 лева.

Малко са и публикуваните на страницата на Сметната палата дарения за общинските избори.  ДСБ са обявили малко над 100 хиляди лева като основните донори – с по 10 хиляди лева са лидерите на партията Иван Костов, Иван Иванов, Екатерина Михайлова, Веселин Методиев и Асен Агов.

„ОДС – общност на демократичните сили“ към момента са обявили  12 000 лева дарения. Политическа партия „Отечество“ е обявила дарения от 9200 лева.  Обединен блок на труда „Български лейбъристи“ са декларирали в Сметната палата дарения  от малко над   6500 лева.

Останалите политически сили и инициативни комитети засега не съобщават източниците си на финансиране за своите кампании.

Според Изборния кодекс в Сметната палата се създаде единен публичен регистър на партиите, коалициите от партии и инициативните комитети, участващи в съответния вид избори, който се поддържа до следващите избори от същия вид. В регистъра са имената на партиите, данните за  тяхната регистрация, произхода на средствата ако надминават  1000 лева, както и имената на хората, които са представили безвъзмездно вещи и услуги  на стойност над 1000 лева. Партиите ще подават информация в регистъра  24 часа след балотажа, после системата спира да приема информация за даренията и партиите  подлежат на санкции.

В системата ще бъдат публикувани  и отчетите на партиите след изборите. Те трябва да го направят 30 дни след изборите.  Партиите не могат да получават дарения от юридически лица и еднолични търговци,  анонимните дарения, както и от чужди юридически лица, религиозни организации,  правителства и организации с идеална цел. Даренията могат да бъдат до 10 хиляди лева  за една календарна година. При дарения се предоставя декларация по образец за произхода на дарените средства. Приходите и разходите на партиите и инициативните комитети в размер над 1000 лева трябва да се правят единствено по банков път.

Коментари