Общество

146 години свободна Пещера

Написано от Пещераинфо

Освобождението на Пещера е част от бойната и историческа хроника на Руско-турската освободителна война.
Първото руско войсково поделение, което е влязло в града на 19 януари като освободител,е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.
Посрещането е на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани. Посрещането е топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода.
Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Гордост за пещерци е, че във войната участват като опълченци Нешо Чипев, Никола Марков – Донски и Георги Стоилов-тръгнали към свободата от Кишинев, през р.Дунав и воювали при Шипка и Стара Загора. Като разузнавачи в руската армия участват : Димитър Горов, участвал при обсадата и освобождаването на Плевен и Стоян Попов – председател на местния революционен комитет, водач на руските войски в Родопите. Като доброволец участва в Руско-турската война (1877-1878) и Атила Зафиров.
Георги Теохаров, друг виден пещерец като юрист е назначен за завеждащ съдебната част във Временното руско управление на българските земи, ръководено от Княз Черказки. В последствие става министър на правосъдието и образованието във възстановената трета българска държава.

Поклон пред паметта на загиналите в Руско-турската освободителна война за Свободата на България.

 

Коментари