Култура Общество

139 години от Освобождението на Пещера

Пещера.За 139-ти път в Пещера бе отбелязано Освобождението на града от османско робство. Снегът не спря родолюбивите жители на родопския град – ученици, общественици, политици, да се поклонят пред паметника на капитан Николай Сафонов.

Първото руско войсково поделение  което влязло в града на 19 януари като  освободител,е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк. Посрещането е било на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани. Посрещането е топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода. Под звуците на църковните камбани е отслужена панихида.

Peshtera-pametnik

За онези дни припомни заместник-кметът Стефан Балабанов, а градоначалникът Николай Зайчев, както и признателните пещерци поднесоха венци и цветя на паметника на руския воин.

При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878г., генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота именно на капитан Софонов от 123 Козловски полк. По-късно той намира смъртта си и е погребан в Пещера.

zaichev-pametnik

Почетният караул на паметника бе осигурен от ученици от ОУ“П.Р.Славейков“ и членовете на комитет „Родолюбие“ Нейчо Дечев и Димитър Руски.

 

Коментари