Институции Култура Общество

138 години от освобождението на Пещера

Пещера.За 138-ми път Пещера чества свето освобождение, станало факт на 19 януари 1878 г. Десетки граждани дойдоха на паметника на кап.Николай Сафонов, за да отдадат почит и уважение на героите от онова време. „Днес ние трябва да помним, че за свободата на България се бориха и загинаха в продължение на столетия хиляди наши предшественици, духовници и учители, занаятчии и търговци, бедни и богати.. За българите свободата не дойде на готово, тя не е подарена, нито пък е само резултат от политически интереси. Защото българския народ жадуваше и търсеше своята свобода. През всичките тези години жителите на Пещера никога не са се страхували да участват активно във всички прояви на възрожденските борби на българския народ“, каза в приветствено слово заместник-кметът на Пещера Стефан Балабанов.

Balabanov_190116

Освобождението на Пещера почете и народният представител Десислава Костадинова, която подчерта, че тази дата е уникална за Пещера- това е денят, когато пещерци честват своята свобода. За това тя носи различно усещане и много по-личен характер от националния празник 3 март, когато честваме националното освобождение.

Kostadinova_cvetia_190116

Честването уважиха представители на общинската управа, политически партии, обществени организации, ученици.

pametnik-190116

Почетният караул бе осигурен от малките гвардейци от шести клас на ОУ“П.Р.Славейков“. Отново край паметника на кп. Сафонов прозвучаха изстрелите на свободата.

karaul-190116

Коментари