Култура

125 здравни медиатори работят у нас, един от тях е в Пещера

Написано от Пещераинфо

Здравният медиатор Жана Демирова и Юксел Яшаров -прадседател на СНЦ „Слънце за всеки“ взеха участие на 5-та Национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика”, която се провежда всяка година в рамките на Европейската имунизационна седмица(21-27 април).
Инициативата се реализира от страна на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, съвместно с Комисията по здравеопазване към Народно събрание и Министерство на здравеопазването.

Целта на двудневния форум тази година е да затвърди сътрудничеството между основните участници в кампаниите за превенция на ваксино-предотвратимите заболявания сред уязвимите групи.
До края на 2015 г. основна цел на Световната здравна организация е да елиминира морбили и рубеола във всички европейски държави, каза д-р Марк Шпренгер, директор на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията и официален гост на срещата.
Българските експерти подчертаха, че през последните десет месеца в България не е наблюдаван нито един случай на морбили Именно съвместните действия между общопрактикуващите лекари, представителите на РЗИ, здравните медиатори и социалните работници, са гаранция за успешния подход за повишаване на имунизационното покритие сред малцинствените групи и овладяване на евентуални епидемични взривове, подчерта здравният ни министър г-жа Десислава Атанасова. Благодарение на това сътрудничество през 2010 г. успешно е овладян епидемичният взрив от морбили, допълни тя.

„Изключително горди сме, че броят на здравните медиатори се увеличава.“ сподели Росица Иванова, секретар на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет.

Броят на здравните медиатори у нас вече 125, като те работят с целевите групи в 24 области и общо 57 общини. 53 от тях отделят средства от бюджетите си за заплащане на специалистите. В останалите 7 заплатите се осигуряват от Националната мрежа на здравните медиатори, която печели тригодишен международен проект, със съвместното участие на Словакия, Унгария и Румъния.
„Работата на здравните медиатори е изключително високо оценявана както в България, така и на европейско ниво.“, каза д-р Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия, което показва тематичния акцент на Европейската имунизационна седмица върху ваксинопрофилактиката.

Коментари