Институции Общество

120 години НУ“Михаил Каролиди“

Написано от Пещераинфо
Летописите сочат, че всичко започва през 1903 г. , когато се случва уникално събитие в живота на Пещера.  Точно на празника на славянските първоучители Кирил и Методий – 11 май, с водосвет, започва строителството на училищна сграда. Тя е изградена с наследството на заможния Михаил Каролиди. Създавайки му вечен паметник сестра му Екатерина Пасарева, известна и като баба Хаджийка, дарява 20 000 лв. за да се построи училище за най-малките в центъра на града.
И днес – най-малките показаха, че 120 години по-късно името на техния училищен патрон е все още живо, а родолюбивата инициатива на неговата сестра не е била лишена от смисъл.  Повече от два часа продължи концерта създаден от педагогическия екип на училището и неговите възпитаници. Те бяха поздравени от директора си Петър Николов, който благодари на Община Пещера за грижите, които полага за училището, на колегите си за проявения през годините и днес професионализъм, на учениците за отличните резултати. Гостите на тържеството бяха поздравени от кмета Йордан Младенов, който ги насърчи да не спират в стремежа си да творят и да получават знания. Поздравителен адрес бе изпратен и от „Биовет“ АД.
Най-голямата фирма в региона е надежден партньор в инициативите на всички училища в община Пещера. Само за последните две години НУ“Михаил Каролиди“ е получило подкрепа за реновирането на физкултурния си салон, както и 25 таблета по време на пандемията от Covid-19, когато се наложи дистанционното обучение на учениците. Възпитаниците на училището са и сред най- даровитите участници в конкурса за есе, рисунка и фотография „Пещерските будители“, който бе създаден и финансиран от „Биовет“ АД.
„Винаги сме разчитали на фирмата, когато сме имали нужда от помощ. Благодарим за разбирането, което ръководството е проявявало към нас! Радвам се, че и в днешния празничен ден не сме забравени!“ – каза директорът Петър Николов, когато получи Поздравителния адрес от изп. директор Ангел Желязков.
Ето какво се казва в него:
„Скъпи учители, уважаеми родители и ученици, поздравяваме ви със 120 -годишният юбилей на НУ“Михаил Каролиди“. Вече сто и двадесет години Вашето училище дава най-ценното на своите ученици – знанието. Това го прави богато. Богато с успехите, постигнати от учениците, богато с традициите, които има, богато с личностите, които е подготвило и възпитало. Казват, че училището е като дървото. Познава се по плодовете. А плодовете на Вашето училище са много. С годините името на Вашето училище се е превърнало в гаранция за добро образование. Зад успехите стоят творческите усилия и всеотдайният труд на много бивши и настоящи учители, превърнали работата си в призвание.
Уважаеми учители, вие сте тези, които съхраняват и пренасят във времето духовността, така нужна ни и днес. Продължавайте да бъдете искрата, която запалва любовта към образованието и науката. Истинското богатство се открива не в това, което имаш, а в това, което си дал.
Скъпи ученици, бъдете здрави, развивайте интересите си и бъдете упорити в усвояването на знанията. Заедно със своите учители и родители гледайте в една посока – посоката на успеха! Честит юбилей!“

Коментари