Култура Общество

12 платна от Националния пленер са изложени в читалище „Развитие“

Пещера.Кметът Николай Зайчев откри изложба с картините от Втория национален пленер-живопис, организиран от Община Пещера, който се проведе от 1 до 6 май. Шестима художници от Пазарджик, Велинград, Пловдив, Радилово и Ловеч рисуваха на тема "Пещера, късче от Европа".

„Датата 9 май за откриване на изложбата не беше избрана случайно. Днес отбелязваме Деня на Европа, Деня на победата и летния Никулден. А за нас празникът е четворен, защото можем да покажем нарисуваното в рамките на националния пленер. Благодарим на кмета Николай Зайчев за доверието, което ни гласува отново“, каза при откриването един от инициаторите на пленера, пазарджишкият художник Константин Анастасов. Освен него в началото на май в Пещера рисуваха Атанас Шикеров от Пазарджик, Бранимир Манушев от Велинград, Величко Тодоров от Пловдив, Илия Тончев от Радилово и Николай Добрев от Ловеч.

Дванайсетте платна са подредени в читалище „Развитие“. Сред тях освен забележителностите на Пещера има и две икони- на покровителя на Пещера Св.Георги и на Св.Богородица.

Коментари