Култура Любопитно Общество

110 години от рождението на проф.Веселин Стайков

В Пещера бяха отбелязани 110 години от рождението на проф.Веселин Стайков. За първи път картини на именития творец бяха изложени в ремонтираната галерия, носеща неговото име. Възпоменателната изложба бе уважена от представители на семейството на Стайков и кмета на Пещера Николай Зайчев.

stajkov-izlojba1

Но в галерията, да си припомнят творчеството на художника се събраха много хора на изкуството. Откриването на изложбата премина под музикалния съпровод на Цигулково дуо – Камен Петков (Симфоничен оркестър на щата Илинойс) и Хедър Бродбент (Габровски Камерен Оркестър).

Картините на проф.Веселин Стайков ще се показват до 30 август.

*******************************************************************************

Веселин Стайков  е един от най-интересните и значими български художници, творили в средата на миналия век. Неговият неподражаем стил получава висока оценка и международно признание още през 30-те г. на ХХ век. Известен като майстор на гравюрата на дърво в световен мащаб, всъщност в Художествената академия Стайков следва живопис при проф. Борис Митов, проф. Никола Маринов и проф. Цено Тодоров. Решителното посвещаване на графиката обаче е резултат от срещата на Веселин Стайков с проф. Васил Захариев, при когото младият художник изучава факултативно техниките на черно-бялото изкуство. Успехът не закъснява и през 1936г. Стайков е отличен със  златен медал на Втората международна изложба на гравюра на дърво във Варшава. През 1937г. творбата му „Гръстене“ получава Grand Prix на Парижкото изложение.  Тези постижения са последвани от самостоятелни изложби на Веселин Стайков в Мюнхен(1938г.), Прага(1956г.), Берлин(1961г.),София и в родния му град Пещера(1957г.).Участва в изложби у нас и в Париж, Рим, Чикаго, Ню Йорк, Пекин, Виена, Москва, Венеция, Ню Делхи, Мексико и др. От 1946г. Веселин Стайков е доцент, а по-късно и професор в Художествената академия в София, където подготвя цяло поколение графици. Друг принос на Стайков за развитието на българското изкуство е въвеждането на техниката на литографията – той е първият български график, който създава гравюри на метал и линогравюри. 

Коментари