Институции

110 години Независима България

Пещера.110 години от Независимостта на България бяха отбелязани на паметника на загиналите за свободата и независимостта на нашата страна.

Тържествено слово произнесе кметът на Община Пещера Николай Зайчев:

„Вече на повече от едно столетие, изстраданата българска независимост е извор и основание за национално самочувствие. В този тържествен ден нека изпълним душите и сърцата си с гордост от безценното дело на тогавашните български държавници. Нека им бъдем достойни потомци, с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави.

Нека винаги черпим вдъхновение от историческото им дело в изграждането и укрепването на българската държава!

Защото, драги съграждани, независимо от трудностите, които срещаме по своя път, блясъкът на събитията отпреди 110 години ще озарява през векове напред надеждите и самочувствието на българския народ.

Това събитие показа, че сами можем да се справим и с наглед непреодолими спънки, стига да вярваме в силите си и да не се съобразяваме с ничии други интереси, освен с националните български интереси.

Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм у всеки един от нас за достойно европейско бъдеще на страната ни!“.

Цветя и венци поднесоха председателят на ОбС Петър Хамаджиев, народният представител Йордан Младенов, политически партии, обществени организации, училища и признателни граждани.

 

Коментари