Общество

100 писма от Пещера в „Ромски пощенски протест”

Пещера. 100 роми от Пещера се включиха в нестандартния „Ромски пощенски протест”. Инициативата се изразява в изпращането на протестни писма до председателя на парламента Цецка Цачева по случай ромската  Нова Година.Според представители на неформална група  антирасисти писма са изпратени от различни краища на страната и са с идентично съдържание. Идеята се е родила спонтанно, а в нея се включват все повече хора.

Пещера също се включи в нестандартната протестна инициативата ,като бяха изпратени сто писма на жители от квартал „Луковица“ и квартал „Пирин“ до председателя на Парламента Цецка Цачева,съобщи Юксел Яшаров .

„Аз съм български гражданин и с настоящото писмо до Вас искам да ви окажа личната си подкрепа, в качеството Ви на Председател на Народното Събрание, да гарантирате спазването на Конституцията на Република България, недопускайки леене на реч на омразата от трибуната на българското Народно събрание!“, се казва в писмото. Подписалите го роми заявяват, че са дълбоко засегнати „от липсата на политическа, професионална и чисто човешка реакция“ от страна на Цецка Цачева във връзка с изказването на Валери Симеонов от Патриотичен фронт на 17 декември. Тогава той нарече ромите „нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да работят, искащи болници по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки“.

В писмото се призовава Цачева да предпази българския парламент „от оскверняване с расизъм, макар и бил той модерен, латентен, лек и прочее“. „Расизмът е Расизъм и той заплашва сигурността на нашето общество чрез разпалването на вражда или насилие над личността“, се казва още в него.

В заключение подписалите „ромския пощенски протест“ се обръщат към председателя на парламента: „Вашата реакция на расизма би била показателна не само за всички останали държавни органи, но и за всички граждани, защото Вашата институция е олицетворение на върховенството на закона, на парламентаризма, на политическото благоразумие.“

Коментари