Култура

10 отбора ще участват в пилотното състезание „Пътешествие в миналото“

Снимка: Драгомир Тетереков, това е пъзелът когото учениците ще редят. 
Написано от Пещераинфо

Десет отбора ще участват в пилотното издание на състезанието „Пътешествие в миналото“, което се организира от „Биовет“ АД. За разлика от конкурса „Пещерските будители“ тук няма да има индивидуално участие, форматът на състезанието е отборен. Организаторите от „Биовет“ АД нямат ангажимент да формират самите отбори, това се прави от училищата. Желанието на ръководството на „Биовет“ е да създаде интерес към историята у подрастващите и в същото време да ги поощри с нестандартна награда, която сама по себе си да носи добавена стойност към интелектуалното развитие на учениците.

Участниците ще бъдат разпределени в десет отбора, като пет от тях са в начален курс на обучение и пет са в прогимназиален. Отборите от началните училища са от „Михаил Каролиди“, „Михаил Куманов“, ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Патриарх Евтимий“ и СУ“Св. Климент Охридски“. В прогимназиален клас ще се състезават – ОУ „Любен Каравелов“, ОУ „П.Р. Славейков“, ОУ „Патриарх Евтимий“, СУ“Св. Климент Охридски“ и осмокласниците от ПГХВТ „Атанас Ченгелев“.

Всяко училище само прави подбор на учениците, които са включени в отбора. Всеки отбор ще се състои от трима души. Въпросите от състезанието касаят историята на Пещера и видните личности от различни периоди от развитието на града.

Самото състезание ще се състои в три кръга, като всички отбори ще трябва да отговарят на исторически въпроси, да открият исторически обекти на картата на града, да редят пъзел с изображението на Сахата и да се ориентират в лабиринт. Надпреварата ще се проведе в средата на декември, а отборите вече усилено се подготвят за изпитанието.

Коментари