Институции Култура Топ новини

10 години от възстановяването на крепостта Перистера над Пещера

Написано от Пещераинфо

Честват се 10 години от откриването на обновената крепост Перистера в Пещера.

Тя бе открита официално на 23 май 2014 г., но процесът по нейното възстановяване започва много преди това.

В основата на инициативата стои Димитър Павлов, който отговаря за културата в Община Пещера, но е историк и винаги е бил радетел за това Перистера отново да бъде крепостната защита на града.

Ето какво сме написали преди 10 години:

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева и кметът на Община Пещера Георги Козарев откриха реставрираната византийска крепост „Перистера“ на хълма „Св. Петка“ в Пещера. На събитието присъстваха Йордан Младенов- народен представител, Областния и заместник-областния управител Диана Варникова, Георги Петърнейчев- почетен гражданин на Пещера, Анастасия Младенова- председател на Общински съвет- Пещера, Ангел Желязков- изпълнителен директор на Биовет АД, заместник кметовете и секретаря на Общината.

Пред стотиците жители и гости на Пещера, събрали се край крепостните стени, Терзиева подчерта, че с възстановяването на античната крепост  ще се превърне в още по-атрактивна дестинация за български и чуждестранни туристи. 

„Радостна съм да открия обект, който е значим и за историята на България, и за развитието на туризма. Превръщането на страната ни във все по-предпочитана туристическа дестинация за целогодишен туризъм е приоритет на нашето правителство и ние ще продължим през следващия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж“ да влагаме инвестиции във възстановяването и надграждането на такива обекти“, посочи министърът.

Десислава Терзиева разгледа реставрираните крепостни стени, наблюдателната южна кула, превърната в музей, и исторически артефакти и даде висока оценка на ръководителите на проекта, археолозите и архитектите.

За възраждането на крепостта „Перистера“ са вложени над 3.5 млн. лв. от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., припомни Георги Козарев и подчерта, че Пещера уверено крачи към идеята за културен туризъм. „Целта е охранителното съоръжение да популяризира общината като място на древна култура“, каза общинар №1. Според него, привличането на туристически поток ще съживи района и ще възроди икономическата дейност. 

7-минутно светлинно-звуково шоу със заря накара стотиците гости да усетят сакралното място още по- силно.  То е подготвено от фирма, която е филиал на френска компания, правеща подобни програми за замъци. За първи път у нас се осъществи такъв спектакъл със заря.

Към днешния ден крепостта „Св. Петка“ е изцяло реставрирана с евросредства. При проучванията през 2007 г. са открити 44 монети, от които 14 златни в кула № 1.

Ето и едно видео от началото:

 

 

 

Коментари