Общество

1/3 не знаят с какъв знак трябва да отбележат на бюлетината своя избор

Написано от Пещераинфо

Около 38 на сто от българите все ще не са наясно с какъв знак трябва да отбележат на бюлетината своя избор, показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 22 и 26 септември сред 1000 души, предаде БТА.

Според данните 62 процента знаят, че трябва да гласуват със знака „X“ в интегралната бюлетина. 13 на сто смятат, че вярната отметка е „V“. Други 9 процента са на мнение, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание. Според три на сто правилният знак е „+“, а два процента смятат, че трябва да гласуват с кръгче.

Седемдесет и два процента от анкетираните декларират, че са склонни да сигнализират, ако забележат нарушения в изборния ден. Това са предимно столичаните, хората със средно и по-високо образование, със среден и по-висок стандарт, както и политически активните избиратели, като симпатизантите на ГЕРБ и на Синята коалиция по-често от останалите заявяват такова намерение.

Две трети от ромите отговарят, че дори да станат свидетели на изборни нарушения, по-скоро не биха сигнализирали за това. Същото се отнася и за най-бедните респонденти, за жителите на малките градове и за хората с ниско образование.

НЦИОМ прогнозира между 50 и 55 процента избирателна активност на предстоящите избори, на базата на това, че 64 на сто от анкетираните в изследването заявяват, че със сигурност ще гласуват, като при това ще пуснат бюлетина едновременно за президент, за кмет и за общински съветници. Около една пета от избирателите се колебаят за кого и дали изобщо да гласуват. Това е по-характерно за младите до 29 години и за столичани.

Коментари