Общество

1 април е, не се шегуваме

Написано от Пещераинфо

Днес се счита за Деня на хумора и шегата.

Този ден е познат навсякъде по света с това, че днес не е грях да излъжем, но без да прекаляваме (или пък нарушаваме законите).

Едни твърдят, че този празникът се е зародил в древен Рим, където в средата на февруари (а не в началото на април) празнували Празника на глупците.

Според друга версия дължим честването на шегата на неаполитанския крал Монтерей. Историята е такава:

На краля поднесли риба по случай спирането на земетресението. След година владетелят поискал точно същата риба. Такава обаче не намерили и готвачът приготвил друга, която много приличала на предишната.

И макар че владетелят усетил подмяната, не се разгневил, а дори се развеселил.

Оттогава станали обичайни шегите и лъжите на 1 април.

Друга история разказва, че празникът на хумора се е родил в Англия през 1860 г. Английски джентълмени били поканени на тържествена церемония по „изкъпването на белите лъвове“, която трябвало да се проведе на 1 април.

Англичаните не се усъмнили в странната церемония и завели и съпругите си на посоченото място. За тази шега се говорело дълго време след това, а 40 години по-късно 1 април бил наречен Денят на глупците.

По случай днешния Международния ден на хумора и шегата, в. „Дейли експрес“ и Интернешънъл бизнес таймс предлагат няколко любопитни факта:

– Освен като Ден на шегата, първи април е известен и като Ден на ядивната книга, честващ годишнина от рождението на френския гастроном и писател Жан-Антелм Брийа-Саварен.

– От 2004 г. първи април е и „Ден на хумора и фосилите“, през който природозащитници правят демонстрации срещу употребата на фосилни горива.

– В Древен Рим на първи април се е провеждал фестивалът Венералиа в чест на богинята Венера.

– Първата известна връзка между първи април и шегата е в „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър.

– На първи април 1698 г. мнозина били подлъгани с покана да посетят лондонския Тауър за годишната церемония по „къпане на лъвовете“.

– От 16 век децата във Франция празнуват с „априлска риба“, като залепят рисунки на риби на гърба на други хора.

– На първи април 1889 г. на пазара в Чикаго излиза първата успешна миялна машина. Създателката й, Джоузефин Кокран, заявила, че „машината мие по-бързо от прислугата й“.

– На първи април са основани и много компании, сред които производителят на дъвки „Риглис“ през 1891 г. и „Епъл“ през 1976 г.

– На този ден през 1957 г. Би Би Си съобщава, че спагетните култури на швейцарските фермери се радват на рекордна година и показва кадри на хора, които берат фиде от дървета.

– На първи април 1945 г. мощно цунами отнема няколко живота, но населението на тихоокеанските острови приема предупреждението за опасност като първоаприлска шега.

Източник: Vesti.bg

Коментари