Вашите сигнали

Щъркелите вече са тук

Щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие. 

В народните вярвания и суеверия щъркелът присъства неизменно. Най-известните се отнасят до състоянието на първия щъркел, който видиш през годината и до това какво ще ти се случи, ако навредиш на щъркел. За първото – за да ти е щастлива годината, първият видян щъркел трябва да лети. Второто – ако навредиш на тази птица – чакат те големи нещастия.

В азиатските култури щъркелите биват разглеждани като символ на добрия късмет. Това е свързано с идеята, че щъркелът се гмурка под водата и от там измъква вкусни неща. От тук идва и символиката на рибарството – което всъщност значи да отидеш на лов за напредък, като търсиш и намираш  невидими, "подводни" ресурси. Търсейки под повърхността на водата, ти всъщност ставаш откривател на скрити съкровища. Поради тази причина и щъркелите биват смятани за големи късметлии и за птици, носещи късмет – защото могат да извадят хубави и ценни неща от подводните, недостъпни дълбини.

В християнството щъркелът е символ на чистотата и очистването. Тъй като яде змии, а в тази религия те са свързани с дявола и нечистите сили – щъркелът възвръща чистотата на света, очиства го от злото и греха.

Коментари