Региона

Ще продължи ли топлото време през ноември?

Pixabay
Написано от Пещераинфо

Тази година през ноември се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8°, за високите полета – между 3 и 5°, по Черноморието и долината на р. Струма – между 8 и 10°, в планинските райони — от минус 5 до 3°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между минус 4 и 1°, по-високи по Черноморието, а най-високите – между 21 и 26°. Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, в южните и планинските райони – между 60 и 90 л/кв.м. През първото десетдневие времето ще бъде доста динамично и променливо.

Температурите, въпреки промените, през повечето дни ще са по-високи от обичайните. Ще има и валежи, а условия за по-значителни количества има в Западна и Южна България.

През второто десетдневие температурите постепенно ще се понижават, но в повечето райони ще останат над климатичните норми. Ще се редуват по-спокойни дни и дни с валежи. Повишена вероятност за обстановка със значителни валежи има в средата на десетдневието.

И през повечето дни от третото десетдневие ще се запази повишена динамиката в атмосферата. Времето ще е променливо, с повече валежи и по-топло от обичайното. Едва през последните дни от месеца има тенденция за по-спокойно време, без валежи, с температури близки и по-високи от средните за периода.

Коментари