Общество

Ще посрещне ли подобаващо 200- годишнината си църквата „Св. Теодор Тирон“ ?

Радилово. На 17 февруари жителите на пещерското село и християните от общината със света литургия за здраве и благочестие на миряните ще отбележат храмовият празник на църквата „Теодор Тирон“, каза за Пещераинфо кметът на Радилово Благой Харизанов.

На тази дата преди 200 години е завършена и осветена църковната обител, допълни Харизанов. амото честване на годишнината ще бъде отложено за месец май или септември, защото в момента тече ремонт във вътрешността на храма. Кметът и църковното настоятелство все още търсят парични средства с които да бъдат направени нужните строителни дейности.“Имаме изготвен проект за нейното ремонтиране, като проекторазходигте възлизат на стойност от около 53 хиляди лева“, утони Благой Харизанов. Църквата е паметник на културата от местно значение.

Има писмени доказателства, че на мястото на изградената каменна църква е имало стара дървена, в която се е черкувало местното християнско население още през 17-ти и 18-ти век  Теодор Тирон (на гръцки: Θεόδωρος ο Τήρων,) е християнски светец-воин, почитан като великомъченик. Православната църква почита паметта на светеца на 17 февруари.

Коментари