Култура

Ще гледаме „Големанов“ на 26 април

Пещера.Община Пещера подарява постановката на ОбДТ“Невена Коканова“ „Големанов“. Комедията по Ст.Л.Костов ще бъде поставена на сцената на читалище „Развитие“ на 26 април от 18.00 ч.

Сценичният вариант е на Стефан Цанев, постановката на Светослав Пеев, музиката е на Юри Ступел, а художник е Георги Славков.

Не случайно след Бай Ганьо, Големанов е най-популярният български драматургичен герой, който предизвиква не само смях, но и възмущение. Ивайло Калоянчев успешно върви по стъпките на баща си. След като блестящо се превъплъти в Бай Ганьо и покори родна, европейска и американска сцена, сега се впуска в ново предизвикателство в ролята на Големанов. Компания му правят и царете на комедията Светослав Пеев  и Веселин Цанев, както и младата звезда Ивайло Захариев, заедно с още десетина актьори. Милица Гладнишка играе баба Гицка, една роля, с която ще ви очарова…

Големанов мечтае: "Хубаво е да си министър, дявол да го вземе! Власт… чест… слава! Министър Големанов! Най-високото стъпало, на върха, по-нагоре – небе!"

Той е олицетворение на вманиачения кандидат за министерско кресло. Той е карикатура на необузданите амбиции за власт, пари и слава. Той е въплъщение на всички пороци, присъщи на съвременните държавни мъже.

Стефан Цанев блестящо е адаптирал комедията на Ст. Л. Костов, като придава прочит, който е по-различен от останалите, но също толкова актуален, както в наши дни…

"Всяка партия си има своите хиляди гладници, хиляди "наши", които е длъжна да нареди на държавната трапеза, като дойде на власт, а хиляди други, изпъдени от служба, ще очакват нови политически промени, за да се докопат пак до кокъла."

Ето и пълният състав на актьорите, които ще участват в представлението:

Участват: Ивайло Калоянчев, Латинка Петрова, Славчо Пеев, Ивайло Захариев, Люба Пашова, Веселин Цанев, Иван Иванов, Николай Иванов, Виктория Янева, Снежана Малковска, Василка Сумева,  Мария Миради и Петя Хаздай.

„Големанов“ е част от празниците на културата, които се организират преди празника на града. Всички прояви са безплатни за хората.

 

Коментари