Институции Култура Общество

Читалищни дейци от област Пазарджик и община Бургас се обучават в Пещера, отдадоха почит и на Алеко Константинов

Написано от Пещераинфо

РЕКИЦ „Читалища“-Пазарджик организира, в партньорство с НЧ“Развитие-1873″ Пещера, семинар на тема „Читалищните библиотеки и салони-пространство за култура, образование и граждански инициативи“ в Пещера с участието на читалищни дейци от област Пазарджик и община Бургас.
Библиотеката при НЧ“Развитие-1873″ бе удостоена с грамота за съществен принос в развитието на библиотечното дело и за първенство сред останалите читалищни библиотеки в региона.

След работната част, участниците в семинара се насладиха на богата културна програма.

По инициатива на Библиотеката, те се поклониха пред паметника на Алеко Константинов.


На 11 май 2022 г. се навършват 125 години от убийството на Алеко Константинов, автор на вечната книга “Бай Ганьо”, на пътеписа “До Чикаго и назад”, на десетки фейлетони, запечатали сатиричния му талант. Те са свидетелство за нравите на Следосвобожденската епоха, в която царят користолюбие, подкупничество, егоизъм, стремеж към власт и дребнавост. Самият той, изключително почтен, с възмущение и непримиримост изобличава службогонството, кариеризма, двуличието и грандоманията, които са сред чертите на осмиваните от него герои.

По ирония на съдбата един от най-популярните български писатели с прозвище Щастливеца е убит на най-светлия празник – този на братята Кирил и Методий.
Алеко Константинов става жертва на фатален куршум. Писателят е убит погрешка вместо своя приятел, съпартиеца му от Демократичната партия Михаил Такев. Драмата се разиграва край пазарджишкото село Радилово. Щастливеца се озовава там случайно,след като двамата приятели са били в Пещера, където прекарват чудесно. Учители и ученици се тълпяли да се запознаят с автора на “Бай Ганьо”. После Алеко сяда с приятели на богата софра с гергьовско агне и старо вино. Снимат се с почитатели на стълбите на новото училище и това е последната снимка на Алеко.

Покушението е по-скоро импровизация, отколкото голям заговор, а причината за него¬ – банален селски спор за земя. Поредица от случайни съвпадения довежда до трагичния край на големия писател.

Алеко Константинов е убит на 11 май 1897 г. при неуспешен атентат срещу съпартиеца му Михаил Такев. Тогава той е едва на 34 години.

Коментари