Общество

Читалищата с шанс за награда

Написано от Пещераинфо

За трета поредна година Платформа АГОРА обявява Конкурс „АГОРА“ за най-успешна гражданска инициатива, реализирана от читалище.
В конкурса ще бъдат отличени практики, проекти и инициативи на читалища, които през 2011 година са стимулирали участие на гражданите в решаване на проблеми на общността, отговорили са на реални нейни потребности, мобилизирали са подкрепа за различни каузи, повишили са солидарността и доверието, подпомогнали са за изграждането на активни общности за местно развитие. Очакваме предложените кандидатури да акцентират върху ролята на читалището като гражданска организация и център за общностно развитие.
Конкурсът се организира от Платформа АГОРА в партньорство с Министерството на културата на Р България, фондация „Чарлс Стюарт Мот”, VIVACOM, Обединена Българска Банка, Хабитат България и Университетско издателство „Св.Климент Охридски“ и с медийната подкрепа на dir.bg, dnes.bg и ngobg.info (информационен портал за НПО в България).
За първи път в рамките на Конкурс „АГОРА“ Министерството на културата ще отличи читалище – участник в конкурса със специална грамота за „Принос в развитието на читалищното дело“.
В конкурса могат да участват читалища от цялата страна, които са реализирали самостоятелно или в партньорство граждански инициативи за развитие в своята общност. Кандидатурата трябва да посочва реален и видим резултат постигнат през 2011 г. независимо, че може да е започнала и в предходна година. Всяко читалище може да участва в конкурса с неограничен брой предложения, като номинирано може да бъде само едно от тях.
Победителят ще получи наградна пластика „АГОРА 2011“, изработена от скулптора Марияна Кушева, придружена от сертификат и парична награда в размер на 1 000 лв., предоставена от сдружение „Платформа АГОРА“.
Журито ще отличи и три инициативи за особен принос в развитието на местните общности в следните области: „Солидарност и хуманност“, „Най-продуктивно партньорство“ и „Изкуство и култура за развитие“. Те ще получат специални отличия – плакети „АГОРА 2011“, сертификат, парични и материални награди, предоставени от партньорите на Конкурс „АГОРА 2011“.

Коментари