Общество

Честит празник, Пещера!

Написано от Пещераинфо

С веселие в сутрешните и обедни часове днес и с концерт снощи, Пещера отбеляза своя празник за 28-ми път.

На 6 май 1994 г. за първи път се чества Денят на Пещера.На свое заседание Общински съвет Пещера приема с пълно единодушие Решение, с което 6 май официално е обявен за Ден на Пещера.

За първи път в своята история, град Пещера си има своя ден.

Изборът на тази дата не е случаен, защото покровителят на нашия град – Свети Георги, е един от малкото образи, които символизират заедност на различните вероизповедания, на различните познания за света.

Този ден се чества от всички етноси, които живеят в Пещера.

Как 6 май става празникът на Пещера?

С решение №143 и протокол №22 на местния парламент в Пещера на 24 февруари 1994 година 6 май е обявен за ден на Пещера. Предложението е внесено от Стефан Бойкинов и Георги Фолев. Кмет на общината по това време е бил Димитър Такев, а председател на ОбС Петко Енев.

Още същата година на Гергьовден се провежда тържествена сесия на Общински съвет- Пещера, посветена на 6 май. Заседанието е в бившето Кино „Кавака”, а доклад изнася Анастас Пунев. Във фоайето на сградата е подредена изложба „ Из миналото на Пещера”. В същото време войсково подразделение и духова музика съпровождат шествие до паракласиса „Св. Георги”, където се отслужва празнична литургия в чест на деня на храбростта на българската армия.

Коментари