Общество

Църквата в Радилово чества храмов празник

Написано от Пещераинфо

На 17 февруари църквата „Свети Теодор Тирон“ в Радилово има храмов празник. През 2023г. се навършват 205 г. от освещаването на черквата. Под един покрив с храма „Св. Теодор Тирон“ се намира и църквата „Св. Неделя“. Тя е построена в по- ново време, по време на Априлското въстание е опожарена.

Радиловци възстановяват постройката и я освещават през 1883г. Интересно е да се знае, че в старата църква на служба са присъстали само мъжете, а в новата- жените.

Светецът

Св. Теодор Тирон (тирон значи новобранец) е живял в началото на IV в. и е бил воин в град Амасия, Понтийска област. св. Теодор Тирон се явил на сън на Константинополския патриарх Евдоксий и му наредил рано сутринта на първия ден от Великия пост да забрани на вярващите да купуват осквернена с идолска кръв храна от пазара, а който нямал хранителни запаси, да си свари коливо (варена пшеница с мед).

След това цяла седмица християните се хранели с коливо и така се опазили от оскверняване. И до днес Църквата възпоменава това славно събитие. В петъка на Първата неделя на Великия пост в края на Преждеосвещената литургия (след заамвонната молитва), е положено да се извършва молебен канон на св. Теодор, когато се благославя и коливото в негова чест.

Коментари