Институции

Централният гробищен парк в Пещера се разширява

Пещера. От няколко дни Общинските предприятия „Чистота и поддържане на общинската инфраструктура“ и „Обредни дейности“ заедно разчистват нови парцели в посока северозапад и запад. Терените са трудни и много каменисти, коментира управителят на „Обредни дейности“ Георги Делев. Като доказателство за тежкия терен на няколко места зеят огромни дупки от извадените скали, които в момента се запълват.

„Над 4000 са гробовете, моментният капацитет е изчерпан и това разширяване беше необходимо. Кметът Николай Зайчев ни подкрепи да започнем разширяването, което трябваше да се направи преди години. Колкото и да е трудно, ще изравним терена, което става много по-бързо с техниката на другото общинско предприятие. Изчистихме много храсти и друга растителност. Осигурена е вода и достъп до новите места. Добро е водоснабдяването във всички части, има повече от 14 чешми“, допълни Делев.

В момента целият гробищен парк се почиства преди предстоящата Архангелова задушница. Дарители ще реставрират и старата чешма на входа на гробището.

Преди да бъде разглобена старата чешма, всеки от каменните блокове е номериран, за да бъде възстановена в автентичния ѝ вид след почистването на каменните блокове.

Коментари