Общество

Храмов празник чества църквата „Св.Петка“ в Пещера

Написано от Пещераинфо

Пещера. Църквата „Света Петка” в Пещера отбелязва на 14 октомври, денят на Света Преподобна Петка – Параскева Търновска, храмовия си празник.

Църквата  е построена през 1710 година, тя е дело на пещерската архитектурна школа. Легендите за чудотворната икона на светицата и лечебната сила на изворчето, призната назад в годините от турците събраха миряните, които търсят помощ и лек. Църквата „Св. Петка“ е изградена от дърво и изгаря напълно през 1901г. Събитието силно развълнувало целия град, който сметнал случилото се за лоша поличба. От огнената стихия невредими останали иконата на Св. Петка и мощите. В двора на църквата се свиква общоградско събрание от кмета Атанас Янков, архиерейски наместник Величко Караджов и председател на църковното настоятелство Петър Учкунов и се решава да се възсанови църквата. Избират се две комисии от видни пещерски граждани, едната за събиране на помощи, втората за строителството, оглавявани от градоначалника.

Новата църква се изгражда от първомайстор Герги Катин. Тя е по-висока с 0, 50см. от старата и строежът е завършен в 1904г. Иконостасът е изработен от студента Павел Ташев от с. Брестовица, доправен от братята на свещеник В. Караджов, майстори от Дебърската школа. Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Стайков и Петър Зографски. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г.

Патронен празник на църквата остава 14 октомври- Петковден, когато много хора преспиват в храма за здраве.

Коментари