Общество

Хиляди протестираха в Пазарджик

Поне 3000 души излязоха на днешния протест срещу монополите в електроразпределението у нас и високите сметки за тока. Мнозина коментираха, че толкова много хора не са излизали по улиците на града от лятото на 1994-та, но тогава ги е извела радостта и еуфорията, а не гневът. Такова недоволство напълни улиците и през 1997 г. Още от началната точка, парк-остров „Свобода”, шествието потегли многолюдно – над 2000 души, предвождано от черен транспарант с надпис „Те погребаха България”. Представителите на политически партии, които носеха знамена на партиите си, бяха помолени да ги приберат и да оставят само трибагреника, тъй като протестът беше граждански.

До пл. „К. Величков”, където шествието направи първото си спиране, хората вече бяха станали около 3000. На Тортата много от тях имаха възможност да изкажат позицията си и да споделят какво ги е накарало да излязат днес. Масово това беше двойното, а при някои и тройно нарастване на сметките за електроенергия в рамките на един месец. „След близо едномесечно отсъствие от дома ми, при плащането на тока получих този чаршаф, на който пише, че докато ме е нямало съм изразходил електроенергия за 200 лв.”, сподели един от присъстващите, размахвайки фактурата от EVN. При други сметката пораснала до 400 лв. Безработни пазарджиклии пък се учудваха откъде е дошло по-голямото им потребление, като и в двата поредни месеца са били в домовете си и не може да се твърди, че многото почивни дни са им вдигнали сметката.

От Тортата протестът премина през пл. „В. Левски”, където хората коленичиха за минута и поставиха цветя на паметника на Апостола.

Финалът беше пред офиса на EVN, където беше обезглавен хартиен триглав змей, символизиращ трите енергодружества у нас.

В осигуряването на обществения ред са били ангажирани около 120-130 служители на полицията. Протестът обаче протече мирно и без ексцесии и провокации. От пресцентъра на ОД МВР – Пазарджик информираха, че няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с протеста, за което изказват благодарност на организаторите и участниците.

Коментари