Култура Любопитно Общество

Фотоизложба показа документи за живота на кап.Сафонов

Пещера. Кметът на Пещера Николай Зайчев и съветникът в Посолството на Руската федерация Алексей Ушаков откриха фотоизложба с документи, свързани с кап.Николай Сафонов. За Пещера неговата личност е свързана с освобождението на града от османско иго.

Историята за това как са събрани документалните данни за капитана, намерил смъртта си в Пещера, разказа секретаря на Общината Борис Фолев. Според справката във връзка с изследване на личността на кап. Сафонов през март 1971 г. ГНС Пещера изпраща писма до Главното управление на архивите на тогавашния СССР и до Орловския музей с молба да се изпрати информация, ако има такава, за този руски офицер, свързал живота си със съдбата на България и на град Пещера. През юни същата година е получен отговор от Главното управление на архивите на СССР, с което се изпращат 4 фотокопия на служебния списък на кап. Сафонов, а от Орловския областен краеведски музей през март 1972 г. се получава писмо- отговор, в което се съобщава, че в музея не разполагат с данни за кап. Сафонов, но ще предприемат проучвания за в бъдеще.

Проучването се подновява през 2016 год. от заместник-кмета Стефан Балабанов. След няколко запитвания до Главното управление на военните архиви на Русия се предоставят на община Пещера всички документи намиращи се в техните архиви за руския офицер. Тези документи са представени и във фотоизложба, подредена във фоайето на читалище „Развитие“.

От тези документи става ясно, че Николай Николаев Сафонов е роден през 1836 г. в Орловска губерния и е от дворянски произход. Изброени са неговите отличия като участник в Кримската война 1853 – 1856 г. , както  и , че е командир на рота от 1870 г. Като такъв той участва в Руско – турската война през 1877 – 1878 г. и е бил в състава на 123 пехотен Козловски полк от войските на 9 Армейски корпус.

„Посрещане та руските войски в Пещера”  Художник: Стоян Раканов

„Посрещане та руските войски в Пещера”<br />Художник: Стоян Раканов<br />

 След освобождението на Пещера на 19 януари 1878 г. Осма рота командвана от кап. Сафонов е разположена в града. За съжаление много скоро след края на войната Николай  Сафонов умира болен от тиф. Това става на 9 март 1878 г. Погребан е в двора на църквата  ”Св. Димитър” с почести от пещерското население.

Днес там е паметника на кап. Сафонов, изработен от черен полиран мрамор. Той е открит през 1962 г. точно в деня на Освобождението на Пещера – 19 януари. Всяка година на този ден и на това място признателното пещерско население отдава дължимото на този руски офицер и на всички загинали за освобождението на България.

Коментари