Общество

Учени откриха убиец на вируси

Написано от Пещераинфо

Учените откриха нова потенциална цел за разработване на антивирусни лекарства. Откритието може да доведе до създаването на универсално лечение за много инфекциозни заболявания. Резултатите от проучването са публикувани в списание Cell Reports.

Както показва избухването на коронавирус в Китай, вирусите са постоянна заплаха за човечеството. Редовно се разработват и въвеждат ваксини срещу някои от тях, но този процес отнема много време, помага не на всички и не защитава от нови вируси.

Учени от болница в Масачузетс (САЩ), в сътрудничество с колегите си от немския Център за изследване на рака в Хайделберг, откриха „ахилесовата пета“ на повечето вируси – протеинът AGO4.

AGO4 е един от протеините от семейство Argonaute. Досега ролята му не е напълно изяснена. Сега изследователите са открили, че този протеин има уникален антивирусен ефект в соматичните клетки на бозайниците.

Авторите на изследването изследвали антивирусните ефекти на няколко протеина Argonaute при мишки и установили, че само клетките с дефицит на AGO4 са свръхчувствителни към различни вирусни инфекции, включително грипни вируси. С други думи, ниските нива на AGO4 увеличават вероятността от инфекция на клетки при бозайници. Оттук изследователите стигнали до извода, че повишаването на нивото на този протеин може да укрепи имунната система и да защити от много вируси.

„Целта е да разберем как работи имунната ни система, за да създадем лечения, които работят срещу редица вируси, а не само ваксини срещу конкретен“, казва Кейт Джефри, ръководител на проучването.

При бозайниците, както и при много други животни и растения, четири протеина Argonaute (1-4) действат чрез потискане на гените. Argonaute участва в образуването и регулирането на активността на РНК и микроРНК, а РНК интерференцията е най-важната стратегия за антивирусна защита на клетките срещу вируси.

Учените планират да продължат изследванията.

„Следващата стъпка е да определим колко широк е спектърът на действие на този протеин за всеки тип вируси“, каза Джефри. „И тогава трябва да разберем как да увеличим активността на AGO4, за да подобрим защитата срещу вирусни инфекции.“/БГНЕС

Коментари