Общество

Ученици се обучаваха за действия при наводнения и последващи кризи

Написано от Пещераинфо

ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Пещера бе избрано да изпрати 16 ученици на петдневно обучение от 12 до 16 юли за действия при наводнения и последващи кризи.

Не малка част от превантивната дейност е осъществяването на разяснителни инициативи и кампании, подходящо тематично, възрастово и социално насочени – за подготовка на населението, с цел формиране на необходимото предпазно поведение и адекватни на ситуацията действия за защита и самозащита при пожари, бедствия и аварии.
През първите два дни от обучението учениците от V клас преминаха теоретична подготовка по темата, проведоха занимателни игри и работиха с книжка специално разработена по темата.

Занятията на учениците се проведоха в учебния център на Главна Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН – МВР) в с. Бошуля, област Пазарджик с лектори служители на ГД ПБЗН – МВР.

През следващите дни учениците показаха какво са усвоили в практически упражнения и игри: Спасиха Натали от наводнение; Научиха какво трябва да поставят в раница за бедствия; Изработиха макети на къщичка и симулираха наводнение; Залесиха двора на учебния център; Научиха се да строят диги; Научиха се да поставят спасителни жилетки и да оказват помощ на давещ се; Проведоха ролеви игри с практическа насоченост; Проведоха викторина по оцеляване.

По време на обучението учениците получиха като награди бележник с химикал, дъждобран и джобно фенерче, книжки по темата и Грамота за активно участие и постигнати високи резултати по време на обучението.

Коментари