Институции Общество

ОУ“Петко Р.Славейков“ – С огъня на признателността

Написано от Пещераинфо

За поредна година в ОУ „П.Р.Славейков” се отбеляза Националният празник на България – 3 март с тържествена факелна щафета „С огъня на признателността”.

В празника участваха всички ученици от първи до седми клас. Щафетата стартира с празнично тържество посветено на 142 години от освобождението на България от Османско иго, пяха се революционни песни, директорът на училището г-жа Христоскова –припомни героичните подвизи и исторически факти, след това се пуснаха балони с патриотични послания с цветовете на трикольора.

Стартира факелна щафета „С огъня на признателността” по паметните места на Пещера, свързани с Освобождението. Паметната плоча на Нешо Чипев – опълченец в четвърта опълченска дружина ,участвал в боевете на Шипка, паметника на братя Горови, паметника на капитан Сафонов – командир от 123 Козловски полк, паметната плоча на площад „Освобождение”,където на 19 януари 1878 г. са посрещната руските войски в Пещера.

Огънят на признателността бе запален от изявени спортисти от училището.На всеки един от паметниците учениците поставиха цветя и запазиха минутка мълчание в знак на признателност към героите. В щафетата участваха ученици от V до VІІ клас водени от преподавателите Щерьо Бадалов и Н.Стамболиев. Избрахме тази нетрадиционна форма за да отбележим Националния ни празник, защото спортът е на почит в нашето училище, защото държим в училище да възпитаваме учениците в патриотизъм и човешки добродетели, за да е желана територия.

https://www.facebook.com/anelia.hodzova/videos/3461052090635544/

Коментари