Общество

Ученици от гимназията почетоха Апостола

Написано от Пещераинфо

Вълнуващи и атрактивни бяха инициативите, с които учениците от СУ „Св. Кл. Охридски“ почетоха паметта на Дякона.

Всяка паралелка от началния курс подготви табло за българския герой. Тези проекти бяха поставени във входното фоайе от началото на седмицата и така всеки, който влизаше в училището, се прекланяше пред подвига на Васил Левски. Първокласниците още не са научили всички букви, но казаха стихотворение и изпяха песен за Апостола. (Сканирайте QR-кодовете, за да видите техните изпълнения.)

Третокласниците направиха книга с фотоси и факти за живота на големия българин. Учениците от IV клас много сполучливо нарисуваха негови портрети, в които успяха да предадат различните емоции на Дякона – и болката му, и стоицизма му, и упоритостта му. С най-голям реализъм се отличаваше портретът на Владо Шопов. Ученикът е приел да рисува Левски, защото е впечатлен от лишенията, които Апостола е търпял в името на свободата.

Представители на Ученическия съвет и десетокласниците направиха две много впечатляващи презентации, в които показаха своето преклонение пред силния характер и идеализма на Апостола.

Ученици от I и XI клас участваха във възпоменателната церемония пред паметника на Левски, поднесоха цветя и сведоха глави заедно с други представители на обществеността от града ни.

Коментари