Общество

Учебно помагало спонсорирано от “Биовет” бе представено в СУ”Св.Климент Охридски”

Написано от Пещераинфо

Валентин СТОЯНОВ

 

Учебното помагало “Ако бях Бог” чието издаване бе спонсорирано от “Биовет” АД бе представено в СУ”Св. Климент Охридски” в гр. Пещера по време на представянето на годишната продукция на възпитаниците на гимназията.

 

Сборникът „Ако бях бог“ включва съчинения на петокласници, писани в час. Тези съчинения не са създадени за участие в конкурси – те показват ежедневната работа на учениците.

В предговора е записано: „Във всеки негов ред е вложен много труд и той показва на невръстните все още момчета и момичета, че резултатът ще дойде само след положени усилия. В този сборник е материализирана тяхната дейност в часовете по български език и литература – следователно тези часове не са минали напразно. Дори и никой от сегашните петокласници да не стане писател или да не си изкарва хляба с писане, всеки от тях ще се е докоснал до удоволствието да твори, до гордостта да представи нещо, създадено от самия него. “

В двата пети класа има 38 ученици и всеки е написал по един текст по една от следните теми: „Ако бях кмет на…“, „Ако бях министър на…“, „Моите пожелания към децата по света“.

В съчиненията на петокласниците личи тяхната представа за света – какво искат да променят в Пещера, Радилово или Бяга, в образованието или в здравеопазването. Личи какво за тях е най-ценно – децата по света да бъдат винаги усмихнати, да имат семейство; „да бъдат щастливи и да мечтаят, защото мечтите се сбъдват“. Така че сборникът е предназначен и за възрастните – да се докоснат до мечтите на нашите деца.

Изказваме благодарност на „Биовет“ АД, защото фирмата изпълнявайки активно отговорностите си към общността, успя да реализира това, които петокласниците не са си и мечтали – да станат автори. Така тези дванадесетгодишни деца успяха да разчупят бариерите на времето – техните мисли ще се четат от внуците и правнуците им.

В двете паралелки има ученици от Пещера, Радилово и Бяга. Сборникът, издаден с помощта на „Биовет“ АД, ще стигне до три населени места в две общини.

Разпределението на стоте бройки от сборника:

– 38 бройки на авторите – петокласниците.

– 47 броя ще бъдат дадени като подарък на четвъртокласниците от „Михаил Каролиди“ и от СУ „Св. Кл. Охридски“. Така те ще знаят какво ще правят в пети клас; ще получат пример как могат да се изявяват..

– 4 броя за библиотеките в Пещера, Радилово, Бяга и Пазарджик.

– 2 броя за учителите по български език и литература.

– 4 броя за директорите на СУ, за Община Пещера и за Районното управление на образованието в Пазарджик.

Представянето се извърши по сценарий, подготвен от учителите по литература. Водещи бяха двама ученици от пети клас. Учителите по БЕЛ казаха с каква цел е издаден сборникът и благодариха на „Биовет“ АД за съдействието. Двама ученици споделиха как са създали текстовете си. Било им е трудно да се вместят в рамките на една страница, защото е имало да представят още свои мечти. За някои най-трудно е било да напишат текста прилежно, четливо и да го подредят правилно на страницата. Четирима ученици прочетоха своите текстове.

Коментари