Общество

Успехи за ученици на СУ“Св.Климент Охридски“

Написано от Пещераинфо

От десетилетия ученическите олимпиади са неотменима част от училищния живот. Сменят се учебни програми, приоритети, министри, но олимпиадите неизменно показват истинското ниво на обучението. Те не са само измерител на знанията и уменията – в областните кръгове учениците са поставени в конкурентна среда: състезават се с най-добрите от връстниците си, работят далеч от познатата класна стая. Резултатите в такива условия няма как да бъдат случайни.
И тази година учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ в Пещера се класираха на първите места в областните кръгове на олимпиадите по различни предмети.

Ивет Кузева от Х клас зае I място на Областния кръг на олимпиадата по биология и здравно образование. За нея участието в олимпиадата е удоволствие. Обича биологията, защото тя обяснява света. „Без нея – казва Ивет – ще живеем в свят, който няма да разбираме. Харесва ми, че благодарение на нея мога да разбера за неща, които не мога да видя с просто око, и да разбера причините за всичко случващо се около мен“.

Виктория Чучева от V Б клас се класира на II място на Областния кръг на олимпиадата по български език и литература. Тя в час е винаги усмихната, а на изпита е била уверена, съсредоточила си е максимално и това ѝ е помогнало.

Лора Хамамджиева от VI Б дели трето място на Областния кръг на олимпиадата по български език и литература. Шестокласничката обвързва високия си резултат с четенето на много книги, с обичта си към някои учебни предмети – английски език и литература.

dav


Костадин Павлов от V Б и Мерт Каракурт от VII Б са на четвърто място в своите групи съответно по математика и по биология. За Костадин математиката е развлечение, второ хоби. „Участвах в олимпиадата – споделя той, – защото ми е приятно и забавно да решавам задачи. Бях си поставил цел да съм в някое от първите места за моя набор и я изпълних.“ Мерт участва в олимпиадата, защото е сигурен в знанията си и защото обича биологията.
Тези успехи са постигнати без участие в скъпоплатени проекти – само с хъса в часовете и при самоподготовката, само с обичта към учебния предмет, разпалена от учителя. Защото успешното развитие на учениците става с ежедневна работа, а не с многословни програми.
Тези успехи са истинската награда за учителите, за родителите, за всички, които са били част от пещерското СУ. Затова в поздравлението си към лауреатите директорът на училището г-жа Павлинка Шопова-Начкова каза:
„Мили деца, днес тридесет и двама учители се гордеем с вас! Успехите Ви доказват, че учителят в малкия град е точно толкова квалифициран, колкото и колегата му от големия…
Уважаеми родители, благодаря Ви, че ни гласувате доверие, поверявайки обучението на децата си на екипа от СУ ,,Св. Климент Охридски“! Взаимното доверие дава високи резултати. Желая нови успехи на днешните най-добри сред добрите в СУ!“

Валентин Стоянов

Коментари