Общество

Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец

На 18 август православната църква отбелязва успението на Св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец.

Иван Рилски (Св. Йоан Рилски Чудотворец) е най-известният български светия, покровител на българския народ. Патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България – Рилския.

Роден ок. 876 г. в с. Скрино, в Осоговската планина. Живее по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на насилствено разпространение на християнството в пределите на България.край Дупница. Живял по времето на цар Борис I и цар Симеон Велики. Най-активните му години са при царуването на Петър (927-968). Според житието му, още като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, затова напуска родното си място и постъпва в манастир. Но, след като приема монашеството напуска манастира и започва да се скита из българските земи. Св. Йоан Рилски обикаля Осоговско-Беласишките планини, Витоша, но най-много му харесала най-високата и безлюдна – Рила, затова и тук по-късно основава едноименния манастир. Наречен от народа Чудотворец, защото славата му че, помага на хората в беда и изцерява от тежки болести се разнесла из целия Балкански полуостров. Легендата разказва, че цар Петър I е отишъл от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него но монахът не пожелал да се запознае с владетеля поради смирение. Св. Йоан Рилски приел плодовете и храната, но не и златото, което царят му дарил. Християнското му смирение само увеличило славата и уважението, на което се радвал и увеличил броя на ученици, които идва ли при него.
В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г.
Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия. В литературата е описан като изключителен аскет, извършител на не едно и две чудеса.

Празникът на св. Иван Рилски се отбелязва на три дати – 18 август, 19 октомври и 1 юли.
На 18 август се почита Успението на Св. Иван Рилски – денят на неговата кончина.
На 19 октомври – пренасянето на мощите на светеца от София във Велико Търново. Този празник е наречен от местните хора Ден на отеца.
На 1 юли се отбелязва връщането на мощите на св. Иван Рилски от Велико Търново в Рилската обител през 1469 година.
И на трите празника почит към светеца отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в манастирската черква.

Коментари