Общество

Удостоиха гимназист родом от Пещера с печат за двуезичност в Джорджия

Атланта-Пещера.Дванайсетокласникът Димитър Павлов, ученик в Parkview High School е първият българин, удостоен с печат за двуезичност в Джорджия след като положи успешно писмен и устен изпит по роден език ALTA в Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Филососф“. 
Митко е роден в град Пещера и учи там до шести клас, след което цялото му семейство имигрира и се установява в американския щат Джорджия. 


„Знанията му по роден език са трайни, а и в семейството ни се говори само на български и ние не сме позволили децата да го загубят“- разказва с гордост майка му Таня Павлова. След като тя научава, че в щата Джорджия програмата за двуезичие е приета от 2016 година се свързва с директора на Българското училище в Атланта, откъдето получава пълна информация и съдействие за всички стъпки до получаването на печата като признание за владението на още един световен език, освен английскии и приложено в американската му диплома. Това автоматично дава квалификация за 3 университетски кредита при новоприети студенти и е предимство и мотивация за всяко двуезично дете. 
И двата теста по БЕ не затрудняват Димитър и той получава максимални резултати за владеенето му 4+ по американската скала за оценяване ILR. 
Пътят за признаването на Българския език в Джорджия е установен и вече утвърден благодарение на упоритата работа на ръководството на Българското училище в Атланта „Св. Константин-Кирил Философ“.
„Тук няма институции като консулство или посолство, които да ни представляват пред местните власти, затова по наша инициатива открихме и показваме пътя за българските ученици“ -споделя директорът на училището Силвия Костова. 
През април миналата година училището ни е домакин на среща с отговарящия по програмата „Seal of Biliteracy” от Департамента по Образование в Джорджия г-н Патрик Уолъс, който посети лично, за да разговаря за програмата с родители и ученици. 
Българското училище в Атланта провежда тестовете ALTA и предлага съдействие на всички семейства, които желаят да се възползват от програмата за двуезичност в Джорджия.
Пожелаваме на Митко успех, увереност и постигане на всички поставени цели и мечти!

Коментари