Култура

Тютюнът е основен причинител на болести

Написано от Пещераинфо

Една от основните причини за смъртността по света са сърдечносъдовите заболявания, отбелязват експертите. Данните са потвърдени и от последния доклад на Световната здравна организация от края на юни 2011 година, съобщи БТА. Организацията посочи 10-те основни причини за смъртността по света. В доклада си СЗО отбелязва, че около 57 милиона души са починали в световен мащаб през 2008 г. Сред 10-те водещи причини за смъртността по света СЗО посочва:  болести на сърцето, от които всяка година умират над 7,5 милиона души по света, от заболявания на мозъка годишно умират около 6,2 млн. души по света, от инфекции на долните дихателни пътища – 3,4 млн. души, от белодробни заболявания – 3,2 млн. души, от заболявания на имунната система – 2,4 мл.души, от ХИВ/СПИН – 1,7 млн.души, от рак – 1,4 млн.души, от туберкулоза – 1,3 млн.души, от захарен диабет – 1,2 млн. души и от всякакви катастрофи – над 1 милион души.

Една от основните причини за смъртността по света са сърдечносъдовите заболявания, които убиват повече хора всяка година от всички останали причини за смъртност, констатират експертите. През 2008 г.   7.3 милиона души са починали от  исхемична болест на сърцето, а 6.2 милиона от инсулт или друга форма на мозъчно-съдова болест, сочи статистиката на СЗО. Употребата на тютюн е една от основните причини за много от най-разпространените болести в света  – включително сърдечносъдови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб. Като цяло, употребата на тютюн е причина за смъртта на почти един на всеки 10 възрастни по целия свят. Пушенето е често скрита причината за множество заболявания, които също причиняват смърт на хората.В страните с високи доходи повече от две трети от всички хора  живеят над 70-годишна възраст и най-вече умират от хронични заболявания: сърдечносъдови, хронична обструктивна белодробна болест, рак, диабет или деменция. В страните със средни доходи, почти половината от хората живеят до около 70-годишна възраст и хроничните заболявания са същите убийци,  каквито са в страните с високи доходи. За разлика от страните с високи доходи, обаче – туберкулозата, ХИВ /СПИН и пътно-транспортните произшествия също са водещи причини за смърт в страните със средни доходи.

В страните с ниски доходи по-малко от една пета от всички хора, навършили 70, и повече от една трета от всички смъртни случаи са сред деца под 15 години. Хората предимно умират от инфекциозни заболявания: белодробни инфекции, диария, ХИВ/СПИН, туберкулоза и малария.През 2008 г. са починали повече от 8 милиона деца  под пет годишна възраст,  като 99 на сто от случаите са в страните с ниски и средни доходи.

У нас по данни на НСИ общо смъртните случаи за 2010 са около 110 хиляди, от които 57 хиляди починали мъже и 52 хиляди починали жени. Смъртността у нас на 1 000 души население е 14,6 на сто, а на 1 000 живородени деца смъртността е 9,4 на сто. Средната продължителност на живота за българите е над 70 години, като за мъжете цифрата е 70 плюс, а за жените 78 години.  Данните на НСИ сочат също, че най-много смъртните случаи в България са от сърдечносъдови заболявания, като всеки пети българин  умира от болести на сърцето или заболявания, причинени от високо кръвно налягане. Според статистиката – на 100 хиляди смъртни случая у нас – близо 70 000 се падат на болести по органите на кръвообращението, около 4 000 българи умират от болести на дихателната система, около 3 000 – от болести на храносмилателната система и т.н. От 110 хиляди смъртни случая 65 хиляди са в градовете и 45 хиляди са в селата.Близо 50 на сто от българите страдат от наднормено тегло, а над 60 на сто са страстни пушачи, което е и сред основните причини за заболеваемост в световен мащаб. 70 на сто от българите в различна степен употребяват алкохол. Занижена е и здравната култура на българите – 60 на сто в рамките на една година са се обръщали за съвет към общопрактикуващ лекар,  37 на сто повече от година не са търсили лекар, а 3,4 на сто никога не са ползвали лекарски услуги.

Коментари