Институции Общество

Тръбата на пещерският полк се върна у дома

Пещера.Тръбата на 49 инженерен полк Пещера се завърна в нашия град. Тръбата на полка е участвала в превземането на Одринската крепост. Символът на войската бе донесен от зам.- председателя на Областната организация на Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва подп. о.з.Трифон Калпаков. С връщането на тръбата ще се постави начало на музейна сбирка, която ще показва бойните подвизи на пещерци, разкри кметът Николай Зайчев.

Градоначалникът бе гост на отбелязването на 160 години от рождението на ген.Атила Зафиров, организирано от Общинската структура на СОСЗР и Историческия музей. Георги Шопов от музея припомни факти от живота на ген.Зафиров, за неговото дело говори и председателят на общинската организация в Пещера о.з. подп. инж. Венелин Христев. Офицерът от запаса полк. Димитър Ив. Гюрджеклиев – почетен член на СОСЗР и председател на съюза на запасните от гр. Пещера до 2017 г., пък разказа как ген.Зафиров е станал патрон на организацията.

С отбелязването на годишнината бе отдадена почит и на основателите на СОСЗР в Пещера пред 1921 г. Наградени бяха и проявили се членове.

Коментари