Институции Общество

Трети март в Пещера

Пещера.С поднасяне на цветя и венци, тържествено вдигане на трибагреника и празничен концерт, в Пещера бе отбелязан Националният празник на България.

Два лъча, предвождани от облечени в гвардейски униформи ученици от ОУ“Петко Р. Славейков“, в празнично шествие стигнаха до паметниците на Братя Горови и кап. Николай Сафонов. Там цветя и венци поднесоха кметът Николай Зайчев, народният представител Десислава Костадинова, председателят на Общински съвет-Пещера д-р Цветана Лепарова, представители на политически партии, училища и граждани.

По-късно на централния площад градоначалникът вдигна националния флаг по звуците на химна и поздрави съгражданите си: „Този празник ни е скъп, не само защото е един от първите празници, които новоосвободената българска държава въвежда в своя календар, а защото е символ на възстановяването на българската държавност след почти половинвековно прекъсване.Трети март е свят национален празник, ден на който отдаваме своята признателност към жертвите, дадени от руските воини, както и финландски, румънски, полски и воини на много други държави, дали живота си за Освобождението на България. На днешния ден, благодарение на хиляди знайни и незнайни герои, е поставено началото на онази Трета България, на която историята бе отредила да се намира на кръстопътя между Запада и Изтока, между Европа и Азия, там, където така сложно и съдбовно се преплитат интересите на великите сили. 3-ти март е доказателството, че жертвите от Априлското въстание не са били напразни, че 15 хиляди доброволци, загинали, сражавайки се в руско-турската освободителна война, са дали живота си в името на нещо свято – в името на България!”

Както подобава на днешния ден празникът бе увенчан с изпълнения на български народни песни и хора от ансамбъл „Славейче“ и народните певици Невена и Калина.

Коментари