Общество Региона

Топъл или студен март да очакваме

Написано от Пещераинфо

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5° и 7°, по Черноморието и в Южна България – между 6° и 9°, а в планините – между минус 8° и минус 2°, става ясно от прогнозата на НИМХ.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 10° и минус 5°, в отделни места и по-ниски, а най-високите – между 20° и 25°. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 50 и 90 л/кв.м.

През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Месецът ще започне със студено и предимно облачно време. На места, главно в Северна и Източна България ще превалява слаб сняг. През следващите два, три дни облачността ще е променлива и на отделни места в планинските райони ще превали слаб сняг.

От 7-и до края на периода отново на повече места в страната ще има валежи, предимно от сняг, по Черноморието и в южните райони – от дъжд.

През второто десетдневие температурите относително ще се повишат, но ще останат по-ниски от обичайните. Динамиката на атмосферните процеси ще се задържи повишена. Вероятност за валежи в равнините от дъжд, в планинските райони от сняг има около 11-и,16-и и в края на периода.

През третото десетдневие температурите ще продължат да се повишават и вече ще са близки до обичайните. Вероятност за преминаване на атмосферни смущения има около 22-и, в средата и края на периода.

Коментари