Култура

„Тлеещи въглени“ – за живота в три обществени строя

Пещера.Костадин Демерджиев представи през пещерската общественост своята последна книга „Тлеещи въглени“. В нея авторът проследява основните и най-запомнящи се събития в своя живот.

„Мотото на книгата ми е мисъл на френския мислител Блез Паскал – Живот на който не си направил равносметка не си струва да е живян. И действително в книгата съм се опитал да намеря равносметка на моя живот, който премина при три обществени строя- преди 1944 г., след това и след 10 ноември 1989 г. Наблегнах на две важни събития в моя живот – интернирането на моя баща 1941 г. и Драмското въстание и неговото потушаване. Има лоши моменти от боевете с гръцките партизани, но не е редно да се споменават сега. Другият важен момент е когато ние напуснахме нашите родни места и се движехме на керван като мравуняк по шосето за Гоце Делчев и България. Времето, в което бяхме бежанци“. Това и още много интересни теми свързани с трудностите на българите от беломорска Тракия, които идват в родината си вече като бежанци, за сложността на различните времена и професионалното си развитие, Костадин Демерджиев сподели пред присъстващите на представянето в кафе-аперитив „Гъбарко“.

Книгата е емоционална и ще достигне до всеки, пък коментираха онези, които са я прочели.

„Тлеещи въглени“ бе представена от НЧ“Развитие“. Проявата уважиха кметът Николай Зайчев, съмишленици на автора, общественици.

Коментари