Институции Общество

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в съответната област спадне до под 250 на 100 000

Написано от Пещераинфо

Идеята държавните и общинските училища да плащат тестовете на големите ученици отпада. Към момента обаче не може да се каже конкретна дата, на която големите ученици ще се върнат в клас. Всичко зависи от това кога ще бъдат доставени безплатните тестове.

Това заяви служебният министър на образованието и науката Николай Денков в рубриката „Властта говори! Открито“. В нея министърът отговаря на въпроси на граждани и медии.

Пристигнат ли тестовете, министерството на образованието ще ги разпредели по училищата за 24 часа, а родителите ще бъдат уведомени 2 дни преди децата им да се върнат в клас.

За да се облекчи проблемът с доставките, се обсъжда и вариант учениците от гимназията да ползват друг тип тест, при който сами си взимат проба от носа.

В момента са поръчани близо 3 милиона щадящи тестове, от тях са пристигнали 851 000. Тестването на малките ученици е подсигурено до коледната ваканция, допълни Николай Денков.

Дали ще бъдат осигурени средства за безплатно масово тестване за следващата година зависи от разпределението на парите в Бюджет 2022.

Има забавяне на разпределянето на допълнителните 15 милиона лева за училищата, които служебният кабинет гласува. Парите са предназначени за допълнителни разходи, наложени от пандемията, както и за осигуряване на безплатно тестване на училищния персонал. До няколко дни средствата ще бъдат преведени към общините, а оттам и към училищата – уточни Денков.

Тестването на учениците ще бъде прекратено, когато заболеваемостта в областта, в която живеят, спадне до под 250 на 100 000.

Министър Денков изтъкна, че към момента масовото тестване показва много малко заболели заради факта, че децата са прекарали предишните седмици вкъщи.

По думите му скока на заболеваемостта сред учениците в първия месец от учебната година е доказало, че ако не се прилага масовото тестване, ще се върнем на същата ситуация и ще създадем предпоставки за епидемичен взрив.

Отчитането на тестовете трябва да стане от 15 от 30 минути след взимането на първата проба и това не позволява тестването да става вкъщи, допълни образователния министър.

Той напомни, че паралелките няма да бъдат карантинирани при положителен резултат от бързите тестове в клас. Карантина ще се налага само, ако този резултат бъде потвърден в лаборатория от ПСР или антигенен тест.

Към момента няма индикации за епидемични вълни в в детските градини, изтъкна Денков. Според данните, с които той разполага, в първия месец на учебната година в училищата заболеваемостта се е повишила около 5 пъти, докато в детските градини разпространението е останало ниско.

Министърът на образованието Николай Денков благодари на всички, които участват в масовото тестване и изтъкна, че това е единственият начин, при който не се налага учениците да учат от вкъщи при влошаване на епидемичната обстановка.

Коментари