Култура Любопитно Общество

С много пъстрота и настроение започна Третият етнофест

Пещера.С дефиле на част от участниците снощи бе открит III Международен  етнокултурен фестивал „Културата на бъдещето и бъдещето на културата“. Пред пещерската публика се представиха състави от Испания, Чили и Косово.

Първи на сцената обаче се качиха домакините от ансамбъл „Славейче“. След тях атрактивните си танци представи Балет фолклорико универсидад Аустрал де Чиле, Чили. Балетът има 35-годишна история, а основната му цел е да популяризира чилийския фолклор.

Последователно в центъра на Пещера танцуваха и пяха Баски танцов състав „Аурцака“, състоящ се от 50 човека, музикална група и поддържа академия от 50 деца, както и Национален ансамбъл „Шота“ Косово, основан през 1950 г., един от най-старите културни институти в Косово.

Различният фолклор, пъстрите костюми, позитивното излъчване. Всичко това направи вечерта неповторима и впечатляваща за събралата се публика.

Старт на фестивала даде лично кметът Николай Зайчев, който проведе и среща с ръководителите на съставите, които бяха запознати с историята и настоящето на Пещера.

Тази вечер в 19 часа програмата продължава с Бразилия, Йордания и Армения. 

 

Малко от атрактивните баски 🙂

Публикувахте от Peshterainfo Peshtera в 3 август 2017 г.

 

 

Коментари